Rólunk

Magyarország jó hely. Szép településekkel, jó emberekkel. Erdőkkel, völgyekkel, hegyekkel. Folyókkal, tavakkal, forrásokkal. Kastélyokkal, templomokkal, romokkal.

Egy blog arról, hogy miért érdemes Magyarországon turistáskodni.

johelyek(kukac)gmail.com

Facebook oldal

Itt is megtaláltok:

Ha követni akarod

Pécs már nem egy éjszakás kaland

2014.03.03. | leopolderika | 19 komment

Címkék: múzeum látnivaló Pécs

pecs0.jpg

Fotók: Krumpli Béla

Roppant furák tudunk lenni mi, magyarok. Most arra gondolok, hogy voltunk Pécsett, személyesen is megbizonyosodtunk, hogy mennyire klassz város lett. Jót tett neki az Európa Kulturális Fővárosa cím, pénzt is kapott, meg jutott a hírnévből is: nyáron határozottan sok külföldi turistával lehetett találkozni, akik láthatóan el voltak ragadtatva a várostól.

Ehhez képest, ha helyiekkel kezdtünk el beszélgetni, perceken belül kiderült, hogy nem szeretik a városukat, csúnyának találják, meg vannak sértődve, mert átépítették a főteret. Ráadásul ezt terjesztik is: nagyon sok olyan emberrel találkoztunk, aki ugyan az elmúlt 10-20 évben nem járt a városban, de ismerősei, rokonai mondták, hogy most már nem is érdemes ellátogatniuk oda.

Mi úgy érkeztünk Pécsre, hogy nem emlékeztünk a régi főtérre, és szándékosan nem olvastunk el semmit friss hírt a városról, ami befolyásolni tudott volna. Így elég nyitottak voltunk, és nagyon kellemesen csalódtunk. Nem győztük a helyieknek bizonygatni, hogy igenis, nagyon jó városban élnek:

pecs14.jpg

Az új Főtér tágas, modern, tele kisebb, nagyobb szökőkúttal, vízeséssel csobogóval, Zsolnay porcelánnal, és persze teraszokkal. Biztosan nagyon más, mint a régi, de mi, akik nem emlékszünk arra, állítjuk, hogy ezen sincs mit szégyellni.

pecs02.jpg

A Sétálóutcában egymást érik az éttermek, teraszok. És közben olyan kis zugokat is találni, mint ez a kis bűvös kert, a Belső Kert Galéria és Art Café. Egy művészboltból nőtte ki magát a borozó. Ez is, mint a boltocska, családi vállalkozás: képzőművész barátaik biztatására vágtak bele, alakították át az udvart varázslatos kis hellyé.

37023_596025067137321_292597940_n.jpg

Pécsi kesztyű ma is létezik, néhány kesztyűkészítő tovább vitte a hagyományt. A káprázatos kis boltokban elképesztő a választék. Aki egy-egy ilyenbe belép, az vagy egy-két pár pécsi kesztyűvel, vagy erős sóvárgással lesz gazdagabb

A múzeumok utcájában egymást érik a remek múzeumok. A költségvetés karcsúsítása miatt mára már nincs mindegyiknél külön személyzet, de szívesen kinyitják az érdeklődök számára az amúgy zárt épületeket. Vasarelyn és Csontváryn kívül itt van egy igen jelentős Amerigo Tot gyűjtemény, a szobrászművész Pécsnek ajándékozott alkotásaiból. A fiatalon Itáliába költözött mester itt elhelyezett művei a teljes életpályát átfogják.

 utca.jpg

Schaár Erzsébet utolsó alkotását, az "Utcát", az 1975-ben a svájci Luzernben kiállított kompozíciójának rekonstrukcióját is Pécsett építették fel, a "Múzeumutca" egyetlen, posztmodern - Janáky István tervezte - épületében. Az épületben semmi más nincs, mint Schaár Utcája. Az ember belép az épületbe, és a "színfalak mögött" kanyarogva ér az Utca elejére. Régen éreztem azt a érzést, amit ott helyben, megpillantván a művet. Hatással volt rám, letaglózott. Le kellett ülnöm, hogy összeszedjem magam, és végig tudjak sétálni rajta, hogy érezzem a lüktetését. Aztán oda-vissza sétáltam sokszor, hogy meg- és felismerjem a lakóit, megvizsgáljam a részleteket. Tettem mindezt egy hungarocellből épült Utcában, amelyet közel negyven éve építettek, és amelynek mára az ország egyik leghíresebb Utcájának kellene lennie, ehhez képest alig járnak arra emberek. Ha Pécsett jártok, ki ne hagyjátok.

pecs11.jpg


Szintén a Múzeumutcában van a Martyn Ferenc Múzeum. Martyn, a sokoldalú művész szobrászattal, festészettel, kerámiaművészettel és grafikával is foglalkozott, ő volt a hazai nonfiguratív stílusirányzat úttörője.

A város szívében lévő Zsolnay múzeumba is érdemes betérni, még akkor is, ha az ember egy egész napot szán a Zsolnay negyedre. Én legalábbis úgy voltam vele, hogy minél több Zsolnay porcelánt láttam, annál többet akartam még.

pecs12.jpg


A Cella Septichora Látogatóközpont a város egyik legvilágibb pontja annak ellenére, hogy ókori romokat rejt. Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét. A központot a mai kornak megfelelően újították fel, tették kerekesszékkel is teljes egészében látogathatóvá és élvezhetővé. Kétszintes sírkamrák, közösségi sírboltok, és földalatti, temetői építmények között bolyonghatunk, megcsodálva az egykori falfestményeket, a remek építészeti megoldásokat. A központot azért is érdemes meglátogatni, hogy kiderüljön az unalmasnak tűnő leleteket hogy lehet kifejezetten izgalmas kiállítási helyszínné változtatni.

pecs13.jpg

Aztán ott van a két műemlék patika. A főtértől fél percre lévő Szerecsen patikát 1764-ben alapították, és 2009-ig gyógyszertárként működött. akkor bezárták, majd az eredeti berendezést megtartva, helyi termékek boltja nyílt, a hátsó helyiségekben pedig patikamúzeumot rendeztek be. A patikában ma is látható az a pénztárgép, amit Amerikában gyártottak az 1900-as évek legelején. A bútorokat festett Zsolnay kerámialapok díszítik. Ma még nem bizonyított, de elképzelhető, hogy ezeket a fiatal, a gyárnak festő-díszítőként dolgozó Szinnyei Merse Pál festette. Amúgy a patikába azért is érdemes bemenni, mert ott aztán tényleg mindent meg lehet tudni a városról. Olyan dolgokat, amelyekről az útikönyvek sem számolnak be.

pecs05.jpg

Arról, hogy Pécsnek egykor igen számos izraelita vallású lakosa volt, ma már csak a zsinagóga méretéből lehet következtetni. Ez a Dunantúl legnagyobb zsinagógája, 1868 és 1869 között épült Feszl Frigyes, Gerster Károly és Kauser Lipót építészek tervei szerint. Orgonája a pécsi Angster Orgonagyár munkája. Az épületet felújítását idén februárban kezdték el, várhatóan egy év múlva lesz kész.  

pecs06.jpg

Külön napot szenteltünk annak, hogy kutattuk az itt-ott felbukkanó, Zsolnay porcelán által gyártott díszítőelemeket. Ezekre régi mozi homlokzatától egyszerű lakóházakig bárhol fellelhetőek, ha elég nyitott szemmel járjuk a várost.

pecs09.jpg

A Tettyére késő délután buszoztunk fel, megittunk egy fröccsöt a tetején, élveztük a kilátást. felsétáltunk a kápolnáig, majd legyalogoltunk a városközpontba.

pecs04.jpg

Pécsett tavaly nyáron rendeztek először Hangulatsziget Fesztivált: öt Király utcai, rögtönzött színpadon léptek fel a zenészek minden héten csütörtöktől vasárnapig, délutántól késő estig. A közönség szemmel láthatóan örült az amúgy nagyon alacsony költségvetésű fesztiválnak. Nem egyszer nagy buli alakult ki a színpadok előtt. Kis költségvetésből ennél jobb ötlet a nyári esték izgalmassá és mozgalmassá tételére nem nagyon létezik.

pecs10.jpg

Természetesen benéztünk a Dzsámiba, ami - úgy néz ki, a város legféltettebb épülete. Valami rejtély miatt csak akkor lehet írni róla bármit, ha azt egyeztettük az egyházzal, és be kell vallanunk, hogy a fotó is titokban készült, miután fotós jegyet sem lehetett vásárolni. Nem akartunk akadékoskodni, így nem derült ki, hogy milyen büntetés jár annak, aki engedély nélkül mer írni róla bármit, minden esetre mi hallgatunk, döntse el ki-ki maga, hogy bemegy oda, vagy sem:)

pecs07.jpg

Pécsnek elég jó piaca van, oda akkor is érdemes benézni, ha amúgy nem önellátásra rendezkedik be az ember. Júliusban például tele volt hatalmas fügékkel.

pecs01.jpg

Az éttermek közül messze a Jókai bisztró volt a legjobb, csak remélni tudjuk, hogy azt a színvonalat tudják tartani azóta is. Az külön örömet okozott, hogy szerettek bennünket, mint vendégeket. A pincérünk kedves volt, ráadásként a borokhoz is értett,  meg tudtuk beszélni az addigi tapasztalatainkat, azt, hogy kinek, melyik a kedvence. Én mondom, az ilyen ember nem csak az étteremnek, az egész városnak egy kincs.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess bennünket a facebookon is!

Update: A Széchenyi tér 1973-ban:

pecs_fortepan.jpg

kép: Majercsik Tamás - Fortepan.hu

Korábbi blogbejegyzésünk az Ördögkatlan fesztiválról

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://johely.blog.hu/api/trackback/id/tr35836837

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.06. 15:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudom ti kikkel találkoztatok, de a Pécsiek híresen elfogultak a várossal kapcsolatban (nagyon helyesen, és érthető módon). Persze vannak, akiknek nem tetszik az új Széchenyi tér, de ettől még mindenki azt gondolja, hogy Pécs a legjobb, és talán az egyetlen igazi város az országban.
Egyik ismerősöm tegnapi! kifakadása :"Ez a pecsi Kiraly utca siralmas.... Az uzlethelyisegek 2/3a bezart es kiado.. Nem tudom, mit remeltek - mit remeltunk a Pecs2010 EKF evtol, de biztos nem ezt..." Ő biztos más várost látott.
Pécs szép város (magam is többször voltam ott üzletileg, és szabadidőmben is), de márcsak mérte miatt is nem több egy éjszakásnál. ez van! Jobb mindenkinek, ha tudomásul veszi, mert az önbecsapás veszélyes játék.
Kilenc évig éltem ott, és szívem szakadt meg, hogy el kellett költöznöm. Bár nem vagyok Tüke, de imádom, és úgy imádom, hogy a hibáit is látom.
Tudom, ízlések és pofonok, de véleményem szerint a Széchenyi teret el@@@@-ták, merthogy egy kőteknő lett, zéró árnyékkal. Nyáron a 30 fokban kegyetlen.
Bánat@Bánatos Exkavátor: adnál az új fáknak és növényeknek néhány évet a növekedésre? Vagy minden azonnal kell?
Amúgy, egy dekával se volt több fa a régi téren.
"Ráadásul ezt terjesztik is: nagyon sok olyan emberrel találkoztunk, aki ugyan az elmúlt 10-20 évben nem járt a városban, de ismerősei, rokonai mondták, hogy most már nem is érdemes ellátogatniuk oda."
És ezekkel mégis hol találkoztatok? A malomvölgyi nyugdíjasotthonban? Ne viccelődjünk már.
A cikk amúgy szép és pozitív, csak nem mutatja, hogy a város rohamosan pusztul le, és egyre másra zárnak be a vendéglátóhelyek. A régi tér pedig jobb volt és kész. A mostani egy kősivatag max.
Mostanában nem jártam arra, de a cikk alapján érdemes lenne. Azt azért tisztázzuk, hogy Pécs sosem volt egyéjszakás kaland. Én általában 3-4-5 napokat töltöttem ott egyhuzamban :-)
Pécsi vagyok és szeretem a városomat :) sok sok szép dolog van benne, rengeteg fesztivállal. És már egy villamos is várja a látogatókat, nosztalgiázókat, érdemes betérni oda is :) www.facebook.com/pecsivillamos
Én pont múlt héten tértem vissza, több év távollét után. Szerintem siralmas a helyzet. Kibelezett kulturális központok (IH, Szivárvány, Uránia - köszönjük, EKF!), teljesen lerobbant vásárcsarnok, üres üzletek egymás mellett a pár éve még nyüzsgő Ferencesek utcájában, minősíthetetlen színvonalú, középáras "szálloda" a belvárosban. Amikor oda mentem egyetemre 1997-ben, akkor még Pécs egy igazán vonzó, fejlődő hely volt.
Most ebből a cikkből tudtam meg azt is, hogy már a múzeumok személyzetére sincs pénz. Az EKF meg a legnagyobb, összpárti mutyivá fajult, ami mindenkinek nagyon rossz élmény maradt. A beruházások meg teljesen elcseszettek, kihasználatlanok.. üresen kong minden. Felelősök meg szokrás szerint sehol, csak sikerpropaganda, és romok.
@m_and_m:
Nem akarom azonnal és még csak a sorok között sem volt ilyen üzenet.
Volt ott zöld, bár akkor sem túl sok. Nem azt mondom, hogy olyan legyen mint a Szent István tér, hogy ne menjünk messzire, de barátságosabbnak érezném pár fával és bokorral.
@Bánatos Exkavátor: Nézd csak ott vannak a frissen ültetett fák (összesen 8 darab)! Ezek azelőtt nem voltak. Majd szépen megnőnek és árnyat adnak.
static.nol.hu/media/picture/01/34/61/000613401-4373-625.jpg
Rendszeresen leállok egy disputára az új Széchenyi-teret szidalmazókkal, bár teljesen értelmetlenül, mert ugyanazt hajtogatják mindig: kevesebb a zöld. A többi változással mintha nem is lennének hajlandóak foglalkozni, lássuk ezek, objektív tényeket sorolok fel, aztán ki-ki döntse el, hogy szerinte ez jó vagy rossz irányba változtatta meg a teret:
- MEGSZÜNTETTÉK TELJESEN A BUSZ ÉS AUTÓFORGALMAT ÉS A PARKOLÁST A TÉREN, ezt írom első helyre és csupa nagybetűvel, mert igazából ez már akkora változás, ami miatt teljesen értelmetlen a régi térre vágyakozni és egyszerűen nem értem kinek hiányzik ez??? (igen a tér tetején átlehet még hajtani a Dzsámi felett, de a tér nagyját a Dzsámi alatt ez nem érinti és nem zavarja)
- több fa van (a megszüntettek cserjék és virágágyások helyett, amiket amúgy a rendezvényeken mindig letapostak az emberek, ha tömeg volt, új fák lettek ültetve
- 3 új szökőkút (egy se volt)
- bokatörő kövek voltak középen, most sima így táncolni is lehet rajta önveszélyeztetés nélkül pl. egy főtéri koncert alatt
- lehetőséget teremtettek arra, hogy vendéglátóegységek kitelepüljenek a térre asztalokkal, ahogy azt más nyugati turisztikai célpontoknál megszokhattuk, tetszik-nem tetszik, erre szükség van
- a mellvéd lebontásával illetve a tér egybenyitásával és igen, a virágágyások megszüntetésével sokkal nagyobb tér áll rendelkezésre fesztiválok esetén, ahol programot lehet tartani, mert egy főtér erre is való, ez nem park kell legyen

és akkor aki most utálja a régi teret jöhet megint azzal, hogy de a régi jobb volt és kevesebb a zöld és innen értelmetlen a vita :)

A lényeg, jöjjön mindenki Pécsre és nézze meg maga!
Tudom, nem témába vág, de: Szinyei Merse Pál 1 NY-nyel !

(cikkíró mentségére mondva, annak idején amikor a Szinyei M. P. Gimnázium színeiben egy versenyen oklevelet kaptam, arra is Szinnyei-t írtak, pedig nyilván nem a gondnok töltötte ki ezeket a 8 általánosával)
@ddefekt09:

Pécsett a Meszes az egyik leglenézettebb, legkevésbé kedvelt rész. Bp-en Zuglóban hasonló részek pedig a legmenőbbnek számítanak. Ez van. Pécsett még a legrosszabb rész is van olyan, mint egy Bp-i felkapott hely.

Egészen az utóbbi évekig szinte Pécs volt az egyetlen színes város, ahol még a lakótelepek is színesek, rendezettek voltak. Hasonló panelházakat csak a Dél-dunántúlon lehetett látni, ott ahol a pécsi építőipari cégek (Bázis) építették a paneleket Kaposvártól-Paksig. Máshol, az egész országban, csak ocsmány betonszürke panelok voltak Káposztásmegyertől Gazdagrétig és Debrecentől Győrig.

Amióta a panelprogram keretében újraszigetelik ezeket a házakat, most már mindenhol megjelentek a színes házak, és micsoda változást okozott ez mindenhol a településképben!

Pécsnek egyetlen problémája van: a gazdasági pangás, illetve a talán szándékos gazdasági leépítés. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy miért lehet gazdaságosabban működtetni egy tejüzemet, vagy egy húsipari céget Szegeden, mint Pécsett? Miért kellett az ország legnagyobb tejüzemét (MiZo), és húsipari cégét (Dél-hús) elvinni Pécsről Szegedre? Ha ezek egymástól független események lettek volna, nem lenne gyanús, de hát ezeket az üzemeket ugyanaz a személy vette meg. 10 éve még egy millió monitort gyárottak Pécsett évente, aztán meg mobiltelefonokat stb, azok a még hiányzó autópálya-kapcsolat miatt költöztek Komáromba.

De mindegy is, Pécsett nem lehet tönkre tenni. Ami 2000 éve áll, az állni fog még újabb 2000 évig biztos.
Köszönjük a sok hozzászólást! Ebből is látszik, hogy a pécsieknek mennyire fontos a városuk :)
@Kampec: Mi leginkább evvel a hozzászólással értünk egyet.
Az jut a sok kommentről eszembe, hogy amikor egy magyar olimpikon ezüst érmet nyer, akkor ezt mondja a magyar riporter: "Most vesztettünk el egy aranyérmet!". Más nyelven/kultúrában ilyenkor azt mondják: "Most nyertünk egy ezüstérmet!"
Nekünk tetszett a város és tetszett a Széchenyi tér is, ezen nem tudunk változtatni:) Szeressétek ti is!
@Kampec: minden szavaddal egyetértek. Tüke pécsiként fel nem foghatom, hogy hiányozhat valakinek a régi Széchenyi tér. Egy támfallal kötülvett katlan volt, bokatörő burkolattal, a padokon néhány hajléktalan meg néhány turista - más nem nagyon ment be középre - körben autók... Csodás volt, valóban. Amióta átépítették, megtelt élettel, ég és föld a különbség, az új, mostani tér javára.
Szeretjük a városunkat ,és külön öröm hogy a Tettyén nálunk jártatok , itt a Semiramis Garden Panorámában ! :-) Nagy öröm hogy jól éreztétek Magatokat !
nekem legjobban az a mellvéd hiányzik
oda jártam suliba, az akkor még állami Nagy Lajosba, és sokszor mentem ki
én is a mellvédre heverészni, lábat lógatni, vagy a lépcsőn ülni
@Bánatos Exkavátor:

Ahogy a budapesti Kossuth teret is .Fák kivágva,árnyék semmi.
Nyáron ,elég átsétálni s akik órákig sorba állnak ,mire bejuthatnak-felér egy túlélő túrával.
süti beállítások módosítása