Rólunk

Magyarország jó hely. Szép településekkel, jó emberekkel. Erdőkkel, völgyekkel, hegyekkel. Folyókkal, tavakkal, forrásokkal. Kastélyokkal, templomokkal, romokkal.

Egy blog arról, hogy miért érdemes Magyarországon turistáskodni.

johelyek(kukac)gmail.com

Facebook oldal

Itt is megtaláltok:

Ha követni akarod

Kicsit trükköztek, de nekünk jól jött: a lillafüredi vízesés

2013.01.28. | leopolderika | Szólj hozzá!

Címkék: videó vízesés Lillafüred

Vízesés Lillafüred from Magyarország Jó Hely on Vimeo.

A videón nem a teljes vízesés látható.

Van valaki, aki nem szereti nézni, amint egy vízesésnél a magasból zúdul alá a hatalmas tömegű víz? Engem elkápráztat a víz ereje, a látványa, a fehér habok, fodrozódások, a kivájt kövek, no meg  hang. A víz csapódásának semmivel össze nem hasonlítható, csengő-bongó, messziről hallatszó hangja. Legjobb mozik egyike egy vízesés partján ülni, és bámulni a vizet.

Szóval ha Lillafüred, akkor mindenképpen vízesés is, lehetőleg úgy, hogy legyen idő bámulni. Tavaly nyáron elsőre szerencsénk volt, működött, aztán másodjára jó nagyot néztünk, nem is értettük, mi történt. Hogy lehet az, hogy egy vízesésben nincs víz? Mint kiderült, sajnos elég könnyen, nagy szárazságok idején a vízesés naponta csak néhány óráig üzemel, még sokkal mesterségesebben, mint egyébként. Az ember megszabályozta a természetet, ám az csak látszólag hagyta magát.

A lillafüredi vízesés Magyarország legnagyobb esésű, mesterséges vízesése, a víz húsz méter magasról zúdul a mélybe. A turistalátványosságot a Palotaszálló építésekor alakítottak ki a Szinva patakból, amely eredetileg a Hámori tóba torkollott. Miután a szállót egy meredek emelkedő tetejére építették, meg kellett erősíteni a hegyet, amit támfalakkal tagolt, teraszos sétányrendszerrel oldottak meg. A teraszokról jól rá lehet látni a sziklára, adta magát, hogy oda építsék a vízesést, impozáns látnivaló különböző magasságokból. Az elmúlt közel száz évben azonban a víz alaposan átalakította a hegy szerkezetét, az állandó nedvesség biztosítása ma már elengedhetetlen, különben a kőzetek kiszáradnának, és süllyedni kezdene a Palotaszálló. Az elmúlt két évben nagyon kritikus volt a helyzet, alig volt csapadék, ami meg eljutott a Szinva patakba, azt elnyelték a mederben lévő természetes víznyelők. Végül kompromisszumos megoldás született: nyáron, a turistaszezonban, a legnagyobb szárazság idején, néhány órán keresztül a tóból táplálják a vízesést.

A vízesés most ismét folyik, a Facebookon múlt héten többen osztottak meg nagy örömmel egy ezt bizonyító fotót. Reméljük, így is marad ez egész évben.

A vízesés állítólag télen is gyönyörű, amikor befagy. Ha valakinek van ilyen fotója, küldje el nekünk, megmutatjuk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://johely.blog.hu/api/trackback/id/tr855048085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása