Rólunk

Magyarország jó hely. Szép településekkel, jó emberekkel. Erdőkkel, völgyekkel, hegyekkel. Folyókkal, tavakkal, forrásokkal. Kastélyokkal, templomokkal, romokkal.

Egy blog arról, hogy miért érdemes Magyarországon turistáskodni.

johelyek(kukac)gmail.com

Facebook oldal

Itt is megtaláltok:

Ha követni akarod

Téli séta az erdőben

2013.02.12. | leopolderika | Szólj hozzá!

Címkék: Makkosmária Budakeszi

makkosmaria.jpgMakkosmária - kép: Krumpli Béla

Miután idén alig hullt a hó ott, ahol én voltam, én a vasárnapinak is mérhetetlenül örültem - ez van. Gyorsan ki is szaladtunk a Normafához, aztán átballagtunk Makkosmáriához*, majd Budakeszin keresztül hazajöttünk. Az erdő ilyenkor meseszép, sütött a Nap, a fények gyönyörűek voltak.

normafa2.jpg

Normafa - kép: Krumpli Béla

Nem azért mondom, de a természetnek a hó és hideg télen kell, mint vajnak a kenyér. A növényeket a hó megvédi a hidegtől, a hideg elpusztítja a károkozókat. Megtelnek az elmúlt két évben kiszáradt patakmedrek, töltődnek a tavak. És ez így van rendjén. Oké, márciusban jöhet a tavasz, de addig - ha már végre hull a hó, van csapadék, örüljünk neki. Az nekünk is jó.

normafa1.jpg

Normafa - kép: Krumpli Béla

*A történet szerint 1731-ben egy Traub János nevű legénynek jelent meg Krisztus képe egy útszéli tölgyfánál. Egy későbbi betegsége, majd gyógyulása után vásárolt egy gyermekét tápláló Madonnát ábrázoló olajfestményt, és azt kiszögezte az útszéli tölgyfára.Hamarosan zarándokok lepték el a vidéket. Az akkori veszprémi püspök kivizsgáltatta az eseményeket, és miután igaznak találta a történetet, engedélyezte, hogy nyilvános tiszteletben részesítsék a szentképet, és imádkozzanak hozzá. Adományokból később kápolnát építettek a szentkép fölé, majd a Triniátus szerzetesrend egytornyú templomot és kis kolostort. Ez a rend a törökök ellen folytatott harcok idején a fogságba esett keresztények kiváltásán fáradozott.

A rendet II. József császár feloszlatta, a tölgyfa törzsét a képpel együtt elszállították, a templom hamarosan rommá lett. A két világháború között kezdtek el újból misézni a romoknál, minden vasárnap. A II. világháború alatt és után egyre többen jártak oda hadifogoly hozzátartozóikért imádkozni, és meghonosodott a Fogolykiváltó Boldogasszony tisztelete. Adományokból új templomot építettek, amelybe visszakerült a fatörzs is a kegyképpel.

Az 1964-ben felújított templomot jelenleg a Domonkos Rend működteti. A háborús idők elmúltával a kegytemplomban továbbra is a „foglyokért" imádkoznak, a kábítószeresekért, alkoholistákért, a testiség-, a szerencsejátékok- és minden más káros szenvedélyek rabjaiért.

(Forrás: Wikipédia)

A bejegyzés trackback címe:

https://johely.blog.hu/api/trackback/id/tr475075070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása