Rólunk

Magyarország jó hely. Szép településekkel, jó emberekkel. Erdőkkel, völgyekkel, hegyekkel. Folyókkal, tavakkal, forrásokkal. Kastélyokkal, templomokkal, romokkal.

Egy blog arról, hogy miért érdemes Magyarországon turistáskodni.

johelyek(kukac)gmail.com

Facebook oldal

Itt is megtaláltok:

Ha követni akarod

Reszketve kellene mindenkinek a Zsolnay negyedbe vágynia

2013.08.21. | leopolderika | Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás látnivaló Pécs Zsolnay Kulturális Negyed Zsolnay család

zsolnay03.jpgA Zsolnay-villa - kép: Krumpli Béla

"Micsoda szégyen, hogy ezek a remek dolgok oly sokáig ismeretlenek maradtak! (...) Nevetséges, hogy cseh házalóktól kell vásárolnunk, csak azért, mert sejtelmünk sincs róla, mit kaphatunk itthon."

Ezeket a mondatokat József főherceg mondta, amikor 1875-ben Pécsett járt, és meglátogatta Zsolnay gyárát.

A Zsolnay gyár ma már nem ugyanaz, mint amit a főherceg látott. Helyén viszont létesült egy kulturális központ, ami nem csak Magyarország-szerte egyedülálló, hanem meggyőződésünk, hogy ott van az európai top 10-ben is. Egy olyan hely, amit ha meglát az ember, a Józseféhez hasonló szavak jutnak eszékbe, hiszen roppant látványos és tanulságos része az egész országnak. Reszketve kellene mindenkinek Pécsre, illetve a Zsolnay negyedbe vágynia. Ami Párizsnak a Parc de la Villette, az Magyarországnak a Zsolnay negyed.

zsolnay04.jpgA Zsolnay-villa - kép: Krumpli Béla

A negyedet sok-sok viszontagság után 2010-re újították fel, lebontották a  használhatatlan és csúnya műhelyeket, és új épületeket építtettek.

A területnek soha nem volt egységesen elképzelt terve, az épületek a gyár növekedésével párhuzamosan folyamatosan alakultak. Steindl Imre, amikor először járt Zsolnayéknál, megállt a felső udvar lépcsőjén, és a fejét csóválva mondta: Micsoda stílus, micsoda stílus, no, de azért szép.

zsolnay01.jpgA központ a stílusok szempontjából ma sem egységesebb, az összképből mégsem lóg ki semmi. Az új épületek úgy illeszkednek a régiekhez, hogy bármerre nézünk, újabb és újabb látnivalót fedezünk fel. Izgalmas vonalvezetés, szögek, beékelések és anyagok. Ezek egyrészt jól érzékeltetik azt az összevisszaságot,, ahogyan a régi és új szervesen illeszkedik egymásba. Másrészt letisztultságuk, modernségük kiemeli a régiek díszességét. Az új falak semleges színe mellett jól érvényesülnek akár a színes Zsolnay kerámiák, akár a égetőműhelyek téglái. A terület aszerint is más-más képet mutat, hogy honnan közelít az ember egy belső udvarhoz, egy lépcsőhöz. Hogy a teraszok közül melyikre ül ki, és a házakat melyik irányból kerüli meg. Mindezek felfedezésére egy nap is alig elég.

zsolnay02.jpgGyerek-foglalkoztató a Fogadó épületben - kép: Krumpli Béla

A kulturális negyedben minden korosztály igényeit kielégítik: a gyerekek számára interaktív varázsteret építettek, de van itt planetárium, látványmanufaktúra és boltok utcája.

zsolnay07.jpgA boltok utcája - kép: Krumpli Béla

Jelenleg három kiállítás mutatja be a gyár múltját: Zsolnay Vilmosék egykori lakóházában van a Család és gyártörténeti kiállítás, illetve itt nézhető meg a Rózsaszín Zsolnay kiállítás is. Zsolnay Vilmos lányáék, Sikorski Júliáék egykori otthonában helyezték el a Gyugyi-gyűjteményt.

zsolnay10.jpgA Gyugyi-gyűjtemény - kép: Krumpli Béla

A negyed része a pár száz méterrel feljebb,a gyárral közvetlenül szomszédos magaslaton épült Zsolnay Mauzóleum.A családi temetkezőhelyen ma már csak Zsolnay Vilmos, és felesége, Bella Teréz, illetve Miklós fiúk földi maradványait találjuk. A család többi tagja, miután a kriptának hosszú ideig nem volt gazdája, vandál pusztítások áldozata lett. Földi maradványaikat végül 1986-ban átszállították a pécsi dísztemetőbe.

zsolnay08.jpgA Zsolnay-mauzóleumhoz vezető sétány - kép: Krumpli Béla

Zsolnay Vilmos egy kis manufaktúrából hozta létre az ország egyik leghíresebb gyárát. A kerámiagyártás lett a szenvedélye, a technikák tökéletesítésére, a fejlesztésre áldozta egész életét. Őt követte a családja, akik szintén lemondtak személyes vágyaikról, és követve apjuk példáját szintén a családi vállalkozásnak éltek. A család az államosításkor elvesztett mindent, a rendszerváltásig nem léphettek be át a gyár területére, és a rendszerváltáskor sem kapták vissza egykori tulajdonukat.

zsolnay09.jpgA Zsolnay-mauzóleum belső tere - kép: Krumpli Béla

Miután lelkesedésünk határtalan, és tényleg meggyőződésünk, hogy ezt mindenkinek látnia kell, a Zsolnay negyedről és családról még írunk egy két bejegyzést. Folyt. köv.

Forrás: Zsolnay Teréz, M. Zsolnay Margit: Zsolnay, és zsolnaynegyed.hu

zsolnay05.jpgA rózsaszín gyűjtemény - kép: Krumpli Béla

zsolnay11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://johely.blog.hu/api/trackback/id/tr205467748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása