Rólunk

Magyarország jó hely. Szép településekkel, jó emberekkel. Erdőkkel, völgyekkel, hegyekkel. Folyókkal, tavakkal, forrásokkal. Kastélyokkal, templomokkal, romokkal.

Egy blog arról, hogy miért érdemes Magyarországon turistáskodni.

johelyek(kukac)gmail.com

Facebook oldal

Itt is megtaláltok:

Ha követni akarod

Akár büszkék is lehetnénk Miskolctapolcára

2013.02.08. | leopolderika | Szólj hozzá!

Címkék: fürdő Miskolc Miskolctapolca

mikolctapolca1.jpgA barlangfürdő - kép: termalfurdo.net

Évekig egy olyan fürdőbe vágytam vissza, amely a világ másik felén van, az hittem, ahhoz fogható úgysincs sehol máshol. Csak azért történhetett meg mindez, mert senki nem szólt, hogy hasonlóan szép, romantikus, egyedülálló fürdőt Miskolctapolcán is találunk. Személy szerint a felfedezésnek nagyon örülök, nem csak olcsóbb, de sokkal rövidebb idő is eljutni Miskolcra, mint az új-zélandi Rotoruára.

A fényképezőgépet nem vittük be, az macerássá tette volna az élvezetet, de állítom, a fürdő pont olyan, mint a képeken: tiszta, nagy, zegzugos. Vízben lehet gyalogolni a járatok között, lehet bámulni a barlang mennyezetére festett csillagos eget, amely az UV fényben meg-megcsillan. Van élményfürdő, különleges akusztikájú terem, termálvizes medence. Annyit mondhatunk: legalább egyszer mindenki menjen el Miskolctapolcára.

Az különösen tetszett, hogy a fürdőbe a helyieknek alapból jár kedvezmény, de délután 4-től mindenkit féláron engednek be. Amikor ott jártunk, éppen megérkezett két lengyel busz, tele turistával, hatalmas, kedvszegő sor alakult ki a pénztárnál. Három percen belül nyitottak ki további két pénztárat, így nagyjából hét perc alatt bent is voltunk. Valahogy jól esnek az embernek az ilyen vendégbarát intézkedések.

Az élmény tehát így is teljes volt, pedig mi nem jártunk a kinti strandon, nem szaunáztunk, és a gőzkabint sem próbáltuk ki, pedig azt nem szoktuk kihagyni. Továbbá nem jutott már idő a tapolcai ősparkra sem, sőt, pisztrángot sem ettünk, pedig ebbe az étterembe valóban a telepről hozzák.

A fürdő honlapját érdemes figyelni, rendszeresen rendeznek éjszakai fürdéseket, sőt, ha az embernek nagy szerencséje van, bakancsban is végigtrappolhat a fürdőn. Az élményről részletesen be is számolt a Miskolc blog.

A fürdő rövid története:

A miskolctapolcai Barlangfürdő egy Európában egyedülálló, meleg források felett emelkedő barlangban kialakított fürdő. A barlangot és a termálforrást már ősidők óta ismerték, de Tapolca fürdőhellyé válásához kellettek a törökök, akiknek ugye a vérükben van a fürdőkultúra. Görömböly apátja 1711-ben vetette fel a fürdő kiépítését, az építkezést 1723-ban rendelték el, ám csak kültéri medencéket alakítottak ki, a barlangban még nem lehetett fürdeni. A fürdő iránti lelkesedés a század közepére elszállt, a fürdőhelyet elhanyagolták, a gőz hatására a vendégház teteje beomlott. Csaknem egy évszázadot kellett várni, míg valaki újra fel nem ismerte a fürdőben rejlő lehetőségeket. 1837-ben ismét egy görömbölyi apát  volt az, aki felújíttatta és kibővíttette a fürdő épületét. Ekkor épült a gazdagabb fürdővendégek számára az első fedett medence, még mindig a barlangon kívül.

miskolctapolca2.jpgHuszonegyedik századi dögönyöző - kép: wellnessnapok.hu

A 20. században a terjeszkedő Miskolc megvásárolta a területet a görög katolikus egyháztól, nemcsak a termálvíz, hanem a hideg vizes források miatt is, melyek máig a város vízellátásának felét fedezik.

Pávai-Vajna Ferenc geológus kitartó munkájának eredményeképpen, 1934-ben üdülőhellyé nyilvánították Miskolctapolcát. 1939-ben megkezdték egy teljesen új fürdőház építését. Pávai a területen 4 barlangot is vizsgált, melyekben kb. 1-1,5 méteres magasságban, részenként 28 °C-s vizet talál hatalmas üregrendszerekben, mely rendszer Európában egyedülálló: karsztban, ilyen magas hőfokú víz nem található máshol. A feltárás során egy addig ismeretlen, 31,5°-os forrás is a felszínre tört. A termálfürdőt 1941-ben nyitották meg, de csak 1959-ben alakították át Tavas-barlang Barlangfürdővé.

Azóta több ütemben bővítették. 1969-ben megszüntették a forrástérben való fürdést, hogy a források vizét egy száraz kürtőn át juttassák a barlang csempézett fürdőmedencéjébe. Ezzel egy „dögönyözőt” alakítottak ki. Ekkor épült a szabadtéri medence is, a jellegzetes, kagylószerű tetőrésszel. Az 1980-as években új termeket és folyosókat csatoltak a fürdő eredeti területéhez, és melegebb (34 °C és 36 °C-os) medencéket is kialakítottak. Az 1998-ban megkezdett fürdő rekonstrukcó fő feladata a fogadócsarnok felújítása, az öltözők és a gépek korszerűsítése volt. 2011-ben megújult a gyógyászati részleg, 2012 elején elkészült az óriás szauna-kabin. A fürdő honlapja szerint a fejlődés azonban ezzel sem ért véget.

Forrás: 1, 2

A bejegyzés trackback címe:

https://johely.blog.hu/api/trackback/id/tr575069014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása