Rólunk

Magyarország jó hely. Szép településekkel, jó emberekkel. Erdőkkel, völgyekkel, hegyekkel. Folyókkal, tavakkal, forrásokkal. Kastélyokkal, templomokkal, romokkal.

Egy blog arról, hogy miért érdemes Magyarországon turistáskodni.

johelyek(kukac)gmail.com

Facebook oldal

Itt is megtaláltok:

Ha követni akarod

12 év örökkévalóság: kamanduli remeteség Majkon

2013.07.22. | leopolderika | Szólj hozzá!

Címkék: múzeum látnivaló remeteség Majk

levendulashazak.jpgA szerzetescellák

Ennek a blognak az ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor anyukám mesélt Majkról. Ennek immár két éve, mi most jutottunk el a kamanduli kolostorba és remeteségbe. Amit az örökkévalóságnak építettek, és mindössze 12 évig használtak rendeltetésszerűen, 250 évvel ezelőtt.

A kamanduliak az egyik legtitokzatosabb, legrejtőzködőbb szerzetesrend, akik némasági fogadalmat tesznek, és évi hat naptól eltekintve - három-három nap Karácsonykor és Húsvétkor - nem is érintkeznek a külvilággal.

A rendet Szent Romuald alapította, 1009-ben. Ő maga nemesi családból származott, Ravennában született, és fényűzően élt húsz éves koráig, amikor az apja a szeme láttára meggyilkolt egy embert. A feldúlt ifjú elhatározta, hogy vezekelni fog apja bűnéért, és bencés szerzetes lett. Belépése után megismerkedett egy remetével, akinél azt tapasztalta, hogy sok szempontból jóval közelebb áll Istenhez, mint a szerzetesek, akik életük során sok minden mással is foglalkoznak. Romuald elhatározta, hogy alapít egy rendet, ahol a bevonuló szerzeteseknek olyan körülményeket teremt, hogy ne legyenek kitéve a természet szeszélyeinek, ugyanakkor életük során ne zavarja őket semmi és senki az Istennel való beszélgetésben.

kapolna.jpgA kápolna

Magyarországon a 17. században telepedtek el, a leghíresebb remeteség a mai napig Majk, ahol viszont csak 12 évig működtek. A mintegy 1200 holdas területet az Esterházyak bocsátották rendelkezésükre, halastóval és malmokkal együtt. A remeteség épületegyüttesét a neves osztrák barokk építész, Franz Anton Pilgram tervezte. A cellaházak által körülfogott egykori templom alapjait 1753-ban tették le, és az alapkővel együtt a hallgatás jelképeként egy halat is elhelyeztek.

Az építkezés 1770-ben fejeződött be, ám a tervezett 20 lakból csak 17 készült el. A házak magyar arisztokrata családok adományaiból épültek, ahogyan azt a homlokzatokon elhelyezett címerek jelzik. A szerzetesek házai mellé épült egy kolostor, itt lakott a remeteség felügyelője, valamint a laikusok, akik azok a szerzetesek voltak, akik három év után mégsem vállalták a némaságot, viszont nem akartak kilépni. Az ő feladatuk volt a szerzeteseket kiszolgálni: ők főztek rájuk, ők fogták a halakat a közeli tóból (a hal nem számított húsnak), ők vitték be az ételt, ők látták el a szerzeteseket, ha betegek voltak.

to.jpgA halastó

A némaságot fogadott remeték fehér csuhában jártak, ezzel jelezvén, hogy meghaltak a világ számára. Fejüket kopaszra borotválták, és a bencésekénél szigorúbb szabályok szerint éltek. Az év nagy részében böjtöltek, húst és bort nem fogyasztottak. Magas kerítéssel zárták el magukat a külvilágtól, házaikban tudományokkal és művészetekkel foglalkoztak. A ház kapuján csak az őket kiszolgáló, úgynevezett laikusok léphettek be naponta annyi időre, míg az erre kialakított helyre letették az ételt. A szerzetesek velük sem érintkeztek, nem is látták őket. Az elvonulást, az engedélyezett évi hat napon kívül, csak akkor szakították meg, ha betegek lettek: ekkor égő gyertyát tettek az ablakba, ezzel jelezvén, hogy segítségre szorulnak. Betegségük idejére kivitték őket cellaházaikból, ahova gyógyulásuk után maradéktalanul visszatértek.

hazbelso.jpg

A szerzetes szobája a cellaházban

A kamanduliak, miután beléptek a rendbe, életüket a fohászkodásnak szentelték: imádkoztak a világon mindenkiért, illetve azok helyett, akik maguk soha nem fordulnak Istenhez. Dolgozniuk szabad volt, de ezt is szigorúan csak a saját területükön tették. A többi szerzetesnél megszokott, parányi lakóhelyhez képest viszonylag nagy házban, és nagyjából ugyanakkora udvaron éltek, mivel  számukra ez nem csak lakóhelyet, hanem az egész életterüket is jelentette. A házakban négy-négy helyiség található: egy kápolna, egy lakószoba, egy műhely és egy gyógynövényes szoba. Az udvaron gyógy-, és fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket termeltek. A termények egy részét a remeteség területén található gyógyszertárban dolgozták fel.

gyogynovenyszoba.jpgA gyógynövényszoba

A rend azonban csak 12 évig működhetett Majkon, 1782-ben ugyanis II. József feloszlatta, hasonlóan a többi, általa haszontalannak ítélt renddel együtt.

Ezután az Esterházyak cselédlakásoknak használták a majki  szerzetescellákat, a kolostort pedig vadászkastéllyá alakították át. A későbbiekben is mindig találtak valami funkciót az épületegyüttesnek, aminek köszönhetően viszonylag jó állapotban vészelték át az elmúlt évszázadokat. Szerzetesek többé soha nem lakták.

Világszerte a kamalduli rendnek jelenleg kilenc kolostora van, összesen hatvan szerzetessel. Brazíliában megalakult a rend női vonala is.

muhely.jpgA műhely

Majkon a remeteség vezetővel látogatható, szezonban a hét minden napján, délelőtt 10-től, este hatig, az utolsó vezetés 5-kor indul. Jelenleg a kolostor épületét felújítják, így azt csak kívülről lehet megnézni. Az egyik cellaházban múzeum van, ezt korabeli tárgyakkal rendezték be, úgy néz ki, mint akkor, amikor szerzetesek éltek benne. A többi szállásként kiadó, természetesen ma már hideg- és melegvízzel, fürdőszobával és konyhával felszerelve. Működik egy csendcella is, ahova az elvonulni, meditálni vágyó vendégeket várják.

Évente kétszer megnyitják a közönség számára a remeteséget, ilyenkor egész nap bent lehet tartózkodni, különböző programokat is szerveznek. Legközelebb szeptember 8-án lesz ilyen. Ha nem tudnánk még egy szuper programról, azt mondanám, hogy ez lesz a legjobb az egész országban.

kispiac.jpgPiac a remeteség bejáratánál

Hétvégén a remeteség előtt kis piac van, mézzel, kenyérrel, zöldfűszerrel. Csupa olyan termékkel, amit akár a rend tagjai is készíthettek, termelhetek volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://johely.blog.hu/api/trackback/id/tr35418961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása