Rólunk

Magyarország jó hely. Szép településekkel, jó emberekkel. Erdőkkel, völgyekkel, hegyekkel. Folyókkal, tavakkal, forrásokkal. Kastélyokkal, templomokkal, romokkal.

Egy blog arról, hogy miért érdemes Magyarországon turistáskodni.

johelyek(kukac)gmail.com

Facebook oldal

Itt is megtaláltok:

Ha követni akarod

Hol mond biztosan igent egy nő? Például Csákváron, a kastélyban

2014.03.08. | leopolderika | Szólj hozzá!

Címkék: park kastély Csákvár

csakvar1.jpg

A csákvári Esterházy-kastély főbejárata - kép: Krumpli Béla

Azért jó ráérősen utazgatni, mert eljuthatunk olyan helyekre is, amelyek eredetileg nem szerepeltek a céljaink között. Mi így csodáltuk meg a Csákvári kastélyt és a gyönyörű parkját, Majkra menet. Mindig el tudunk alélni egy ilyen gyönyörű épülettől és parktól, szóval egyáltalán nem bántuk meg, hogy megszakítottuk az utunkat. Ráadásul a világ egyik legjobb fej portásával is találkoztunk. Egy olyan emberrel,a ki imádja a munkahelyét. Mindent, de mindent tudott róla, röviden elmesélte a történetét, felhívta a figyelmünket, hogy mit nézzünk meg feltétlenül a parkban. Azóta is emlegetjük őt. Nekünk hatalmas élmény volt vele találkozni, de gondolom, neki is jó érzés látni, hogy mekkora örömet tud szerezni az arra járó turistáknak.

csakvar2.jpgA kastély a park felől - kép: Krumpli Béla

Csákvár Fejér megye északi részén, a Vértes-hegység délkeleti peremén található. 1629-ben került  Gróf Esterházy Miklós nádor tulajdonába, aki felvirágoztatta a települést: kastélyt, templomot építtetett, híres gazdaságot működtetett.

csakvar9.jpg

A kastélyt 1778-ban kezdték el a fertődi kastély mintájára, eredetileg barokk-rokokó stílusban, Fellner Jakab tervei szerint kezdték el építeni. Később többször átalakították, csak hátsó udvari homlokzata maradt eredeti formájában. A mai is látható, klasszicista stílusú átalakításokat Charles Moreau tervei szerint végezték.

csakvar7.jpg

A 77 hektáros parkját 1799-ben kezdtek el telepíteni, az akkoriban még viszonylag újnak számító „átmeneti” stílusban alakították ki. Ennek köszönhetően egymástól független egységekből állt: a zárt angolkertből, a csillagsétányból, a fácánoskertből, az urasági konyhakertből, valamint az Allé-erdőből.

csakvar3.jpg

1800-ban a kertalapító helyébe fia, gr. Esterházy Miklós lépett, aki átalakíttatta a kertet. A kastély központjából induló három tengelyt megőrizték, azonban a régi, részletekben gazdag szentimentális kert helyett egy klasszikus parkot alakítottak ki. A  II. világháborút és az azt követő éveket ez a park is megsínylette, ám az utóbbi években felújították, a napórát, a Szentháromság-szobrott és a vadászkápolnát, a Gessner-házat újraépítették.

csakvar8.jpg

 A Vértes-hegység környékének egyik legjelentősebb, legsajátosabb karakterű parkja ez. Közel 400 féle fafajtát ültettek, ma is láthatók a mediterrán fenyők, a 200 éves platán, és a gesztenyefák, vérbükkök, méretes vasfák, törökmogyorók, ezüsthársak, gyertyánok, kőrisek, szilek és különféle tölgyek.

csakvar4.jpg

Az épület 1954 óta TBC-kórház, majd a Fejér Megyei Szt. György Kórház Csákvári Intézeteként működik. A park látogatható szabadon, de a kertbe a kastélyon keresztül vezet az út. Tiszta Büszkeség és balítélet-érzése lesz az embernek. Olyan nő nincs, aki a maga Mr. Darcyjának itt ne mondana igent.

csakvar6.jpg

A parkra legalább egy órát érdemes szánni, és az sem baj, ha kéznél van egy piknikkosár. Az ilyen helyek belőlem legalábbis kihozzák a romantikus felemet. Azonnal fűben akarok heverészni, karonfogva sétálgatni, nevetgélni a platánok alatt és gondtalanul uzsonnázni a kert valamelyik árnyékos zugában. Kár lenne ezt az érzést rohanással megzavarni.

csakvar5.jpg

A parkról itt, a kastélyól itt lehet bővebben olvasni.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess bennünket a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://johely.blog.hu/api/trackback/id/tr515850037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása